SIKÇA SORULAN SORULAR
Mana, kırılgan topluluklara yaratıcı projeler ve işbirlikleri ile sürdürülebilir gelir modelleri yaratan bir sosyal girişimdir.
Mana, 2018 yılında kadını gelirle buluşturmak ve el emeğini vurgulamak
hedefiyle yola çıkan bir sosyal girişim olarak doğdu. Akabinde bizler gibi çok fazla
sürdürülebilir moda markası oluşması ve her birinin çok güzel işler yapması ile Mana
olarak halihazırda var olan markaları daha sürdürülebilir kılmak ve aynı zamanda
daha fazla topluluğa gelir modeli yaratabilmek için bir dönüşüme uğradık. Bu esnada,
nihai tüketiciyle buluşturulmak üzere atığın dönüştürüldüğü üretimlerimizde, fasona
ikame olarak, etki odağımızı daha kapsayıcı bir yerden ele alıp kırılgan topluluklar ile şeffaf ve adil koşullarda çalışıyor, maddi ve manevi açıdan özgürleşebilmeleri için onlara gelir modelleri yaratıyoruz. Yolculuğumuz şu an tekstil sektörü öncelikli olmak üzere yeniden değerlendirilebilir atık sahibi markalarla, yaratıcı işbirlikleri ve projeler ile kırılgan topluluklara sürdürülebilir gelir modelleri yaratmak olarak evrilse de; varoluş nedenimiz olan kadını ön planda tutarak, üretimlerimizi kadın kooperatifleri ile yaparken bilinirliklerini artırmak ve kadının ev ekonomisine katkıda bulunabileceği, kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir sistem kurguluyoruz. Rekabetçi bir yaklaşımdansa, işbirlikleri ile dönüşümün tetiklenmesinin çok daha kolay ve anlamlı olacağına inandığımız bir yerdeyiz.
Yaptığımız pazar araştırmaları ve ürün segmentasyonu akabinde yeniden değerlendirilebiliratık sahibi markalar tespit edilip, paydaşlarla görüşmeler sonrası ortak paydada buluşulması halinde atık tedariği yapılıyor ve tasarım aşamasına geçiliyor. Tasarımcımızın kadın kooperatiflerine atığın türüne ve markanın segmentine göre sağladığı tasarım desteği ile atıklardan yeni ürünler üretmeleri sağlanıyor. Mana’nın geliştirdiği upcycle tasarımlar, el emeğiyle, adil şartlarda çalışan kadın kooperatifleriyle üretiliyor. Mana’nın tasarım ve operasyon süreçlerini yönettiği, Kadın Kooperatiflerinin bu tasarımların üretimlerini devraldığı atıklardan ileri dönüştürülen ürünler markalara geri teslim ediliyor. Her ürünün geliri, adil ticaret politikası doğrultusunda üreten kişiye iletiliyor. Böylece, depolarda ağtıl bir şekilde bekleyen, gömülecek, yakılacak ya da en iyi ihtimalle geri dönüşüm merkezlerine gönderilecek atık ve artıklar; minimum kaynak tüketimi ile yeniden hayat bulması sağlanıyor ve bu döngüyü var ederken de tekstil sektöründe etik üretim teşvik ediliyor ve moda eksenli döngüsel ekonomiye hizmet ediliyor.
Atık tasarım desteği, üretim yönetimi, operasyonel süreçlerde kolaylaştırıcılık ve proje yönetimi kapsamında hizmet bedeli üzerinden gelir ediyoruz.
Mana’nın şu an için perakende ürünleri bulunmamakla birlikte, gündemimizde işbirliğinde olduğumuz markaların atıklarını dönüştürmek var. Dolayısıyla ürünlerimiz çoğunlukla partnerlerimizin kanallarında satışta oluyor. Projeler kısmında ürünlerin satış linklerine ulaşabilirsiniz.
Mana, Polinezya dilinde köklerinden doğan süper güç anlamına geliyor, dolayısıyla okunuşu mana.